~ Life is too precious to worry about..So have fun !!..Say what you want to say..and do what you want to do..Regret - nothing..Don't let people who don't matter bring you down..~

07 September 2010

raya.. datang lagi.. tapi kali ni.......

raya? sedih bila ramadhan tak lama lagi akan berakhir.. entah ade lagi tak pluang saye menyambut ramadhan taun dpn.. baru2 nie mndapat brita kemalangan maut seorang pelajar upsi yg dalam prjalanan ke kampung.. ya Allah.. saye baru jer melihat arwah di bazar kuo mggu lepas.. dan ahad baru nie beliau sudah pun selamat disemadikan di tanah.. di mana asal kejadian kita di situlah jua kita akan dikembalinya kepada Nya.. buat arwah mohd syarafie bin sauli.. semoga dikau aman dan tenang di sana.. smoga rohnya dicucuri rahmat oleh yg Maha Esa.. al-Fatihah.. buat keluarga dan sahabat handai beliau, salam takziah dari saye.. walaupun saye tidak begitu mengenali arwah, tapi kehilangan nya begitu menyentap jiwa saye dan seluruh warga upsi.. dan semakin mengingatkan saye kepada kematian yg semakin menghampiri.. tidak kira tua, muda.. kaya, miskin.. mati pasti akan menjemput.. adakah cukup amalan untuk mnjadi bekalan di akhirat kelak?.. ya Allah ampunkan lah segala dosa2 ku..


bila raya menjelang.. semakin pilu bila terkenangkan arwah wan (nenek) yang telah pergi meninggalkan kami pada taun lepas.. 8/3/2009.. kali kedua beraya kali nie tanpa wan di kampung.. sedih, sunyi.. dulu bila kami tiba di kampung, wan akan menyambut kami dengan senyuman.. bila bersalam dengan wan, wan akan memegang tangan cucu-cucu dengan kemas sambil bertanya kabar.. kami akan masak rendang bersama, anyam ketupat bersama.. sambil dihiburkan dengan pantang-larang wan.. org zaman2 dulu.. tergelak kami dengar mcm2 pantang-larang.. selalunya wan akan duduk ditepi untuk tolong kerja ringan2 sbb wan dah tak larat nak ikut masak sekali.. ya Allah.. rindu sangat saat-saat itu.. dan tak mungkin dapat berulang kembali.. rindu kat wan.. tapi syukur sebab saye masih mmpunyai mak abah, ima n yah (adik2) yang dapat mengubat kerinduan kepada arwah wan.. rase macam sekejap sangat.. dan akhirnya tiba masa wan tinggalkan kami.. dan of course kami juga bakal merasai nya.. cuma tak tahu jer bila, di mana, dan bagaimana.. Allah.. yang pergi tetap pergi.. yang hidup perlu teruskan hidup?? yer mmg yang hidup perlu teruskan hidup.. tapi ingat yang hidup juga akan pergi.. kita semua sama.. bila dah sampai turn, sesaat pun tak akan dapat dilambatkan.. 


semoga wan tenang di alam sana sementara menanti alam yang seterusnya..... al-Fatihah untuk wan... kasih sayang yang wan curahkan sewaktu menjaga kami mase kecik2 dlu tak pernah kami lupakan... tak mampu untuk dibalas walau dengan apa skalipun di dunia ini.. melainkan sedekah al-Fatihah dan bacaan Yasin untuk wan.. semoga rohnya dicucuri rahmat oleh Allah SWT...

yah.. n arwah wan... rinduuu..

selamat hari raya everyone... maaf salah silap.. terkasar bahasa.. terlepas cakap.. semua yang 'ter2' lah.. semoga raya kali nie memberi seribu pengertian buat kita semua.. sentiasa dapat muhasabah diri ke arah yang lebih baik insyaAllah... maaf zahir batin... :)))





29 August 2010

22 and me... :)

Thank you to everyone.. Family, Friends including bloggy friends and Facebook Friends.  Everyone who has made my day extra special with your birthday wishes, cards, virtual cards and an extra special Thank You to my sister who had called me just to say "eppy besday ana ! ".. tq sis.. love u..


I am such a lucky girl to have wonderful friends and family who care enough about me to take a minute out of their day to call, write, and text me beautiful messages! Thank you all so very much. You don't know how much it means to me, and how much I really needed it!!!


Once again, thanks soo much geng ( ili, ain, yati, zam, arix and also ijat, zami n wan) for the most wonderful birthday party.. what a nice surprise !! frens.. i'm soo happy.. :))


wif sis ain.. :)

sis yatie.. n sis ili.. :)

us.. :)

surprise to me ! :)

oh cake.. :)

okay.. all.. ili xde.. hehe :)



14 August 2010

epilog syurga cinta

haaa.. saye suka tengok cerita nie.. sebab saye suke tengok adik mia sara nasuha tue jer berlakon.. pelakon yang lain tue nampak biase2 jer.. tak de lah best sangat pon actually pelakon-pelakon die.. zizan nin hero.. rafidah heroin.. okay2 jer laa.. wweeewewe~~.. jalan cerita pulak boleh tahan lah.. tapi rasa nya movie dia lagi best kot.. SYURGA CINTA.. ada awal ashari yang kacak, heliza helmi yang cantik dan sopan, and adik haziq yang petah n comel.. tapi mia pon comel juga.. comel sangat.. hehe.. 


drama EPILOG SYURGA CINTA nie macam adaptasi movie syurga cinta, sebab tue lah jalan cerita pon ala2 movie tue laa.. tapi saye rasa movie dia lagi bagus sebab tak de scene yang heroin (heliza) pegang2 tangan dengan hero atau atuk die ker.. yang saye tau heliza memang macam tue, die memang cukup menjaga batas-batas, sesuai lah dengan perwatakan die sebagai artis yang bertudung.. tapi yang agak pelik heroin dalam EPILOG SYURGA CINTA nie, rafidah or fifi.. ade scene yang dia memegang tangan atuk die dalam drama tue.. yela memang laa die tak pegang tangan si hero.. tapi as a muslim, bertudung pulak tue, rasenye die tentu arif and tau batas2 yang perlu dia jaga eventhough dalam lakonan.. lebih manis kalau scene pegang2 tue tak diwujudkan.. berlakon jela macam biasa.. penonton pun sejuk jer tengok fifi berlakon.. baru lah aura lakonan tue ade.. :)


bukan apa sebab fifi membawa imej bertudung, jadi sesuaikan imej tue dengan perwatakan.. baru lah sesuai menjadi ikon remaja-remaja di luar sana.. harap2 drama or movie yang berunsur islamik nie lebih banyak ditayangkan dan ditonton oleh remaja.. tidak lah mereka tertumpu kepada drama or movie dari BARAT ataupun dongeng2 Indonesia yang bagi saye tak berfaedah langsung bagi tontonan remaja dan anak-anak kecil..

Jika generasi sekarang lebih mengagungkan produk keluaran BARAT, maka tidak mustahil suatu hari nanti mereka lebih cenderung mengikut cara hidup BARAT.. kalau kita sangat obses @ fanatik dengan kehidupan BARAT tersebut, bagaimana pula dengan generasi anak cucu kita nanti?? mana tumpahnya kuah, kalau tak ke nasi jua... fikirkan lah... pesanan untuk diri saye dan anda juga.. :)

movie Syurga Cinta :)

adik haziq, awal dan heliza  :)

drama Epilog Syurga Cinta  :)

adik mia dan fifi  :)

adik mia dan zizan  :)

mia sara nasuha... comelnyee... geram2.. hehe :)

Cinta hanya untuk yang ikhlas mencintai... bukan untuk dipersendakan... :)





12 August 2010

happy ramadan :)

hehe.. annyeong hasaeyo.. assalamualaikum semua.. ehh saye dah bukak blog laa.. wwweeewewewe~~... okay, saye nak ucapkan selamat berpuasa kepada semua umat islam seluruh dunia.. jadikan bulan yang penuh keberkatan ini untuk kita sama-sama meningkatkan amal ibadat.. pesanan untuk diri saye dan anda semua.. kurangkan bergosip (elakkan mengumpat).. kurangkan tido di siang hari.. eratkan hubungan sesama kawan-kawan dan keluarga (jgn bergaduh yer).. sentiasa muhasabah diri untuk menjadikan diri kita baik di antara yang terbaik.. sekian saja.. wassalam... :)



22 July 2010

~ adoi ~

alaa.. kecian blog saye.. adoi malas nak menulis.. mula lah nie.. dah datang dah sindrom nie.. ohh terlupa pulak.. hari tue busy.. wat ROS.. sokmo jer pon bukak belog tapi malas tulis, just view news updated.. okay babai.. malas dah nie.. ehh nanti dulu, nak cakap repot ros saye dah ciap.. tunggu di submit.. malas nak pegi bilik lecturer.. apa yang rajin budak nie.. haa saye balik umah esok.. itu jer rajin.. okay c u.. next sem.. huu huu hee  :)

18 June 2010

14 June 2010

~ Melaka ~


salam semua... weweeewweeee.. hari ini bersamaan isnin, 14 Jun 2010 adik kecik saye, ima dah daftar kat matrik melaka.. KMM.. hehe.. mak, abah, yah, saye n auni pun ikut.. wwuuwwuuhuuu.. ima nmpak begitu happy.. wlaupun saye tau character die smemangnya budak yg happy sokmo.. entah mase bila die cedey tak tau laa.. takpe ima.. teruskan mcm tue.. hoo yay !! 

sila tengok budak nie betapa happy nye die.. ape yg penting kami juge happy.. good luck ima di sana.. u go girl !! teeehheee.. pesanan saye utk ima.. belajar rerajin.. hormat lecturer.. berkawan dgn baek, tak mau gado2.. pegi kelas slalu.. yg penting jage nama baik keluarga.. okay.. wuwuwu saye yg cedey sbb die kat jauh dah.. dah jadi org melaka.. hurm.. take care ima  ;)  okay tgk gamba ima happy.. tak cedey langsung die ! huhu..











Melaka banyak tempat b'sejarah.. saye nak pegi !.. tak penah pegi tempat2 tue lagi.. huhu

02 June 2010

~ di rumah ~

okay.. sudah 23 hari saye duk kat rumah nie.. bermula 11/5 hari tue.. huhu.. seronok bangat sih.. saye jadi bibik eh bukan2 babysitter.. hehe.. kepada 2 org anak sedara saye, auni dan aimi mucuk2.. ngee~~


kerja2 yg saye buat yer kawan2 sebagai babysitter terlatih.. adelah.. mandikan mereka, tukar pampam, pakaikan baju yg kiut miut, basuh berak, buat susu, sediakan breakfast, lunch, dinner, supper dan segala mkanan kalau byk mkanan ade.. huishh diorang nie mmg kuat makan.. hehe.. 


tengoklah sejak duduk dengan cik ana, cik yah, n cik ima.. dah makin sihat nmpaknye.. alhamdulilah.. cuba tengok nie makin kiut juga laa.. ececececeee .. huhu  ;)










saya sayang auni dan aimi... terima kasih Ya Allah kerana memberi kami anak sedara yg comel dan sihat.. terima kasih along dan bang cik juga  ;)

12 May 2010

~ dah sampai umah.. hoo yeah !! ~


ho yea! ho yea! hooooo yyyyeeeeaaaahhhh!!!!

dah smpai uma.. suke nyee..

dpt peluk, cium, dukung, angkat, kendong, sume laaa...

auni n aimi.. hehe

uppsss sblum nie saye ckp..

name baby girl comel tue aisya kan..

dah tukar dah.. saye jer memandai bg name hari tue..

hehehehehehe...

name die now aimi batrisyia safira bt razamer..

comel giler.. sesangat lah cute..

umur die skrg semasa saye sdg mnulis entry nie..

12 hari..

saye pulak 22 taun... tuanyeee..

tetiba... hehehe

okay2.. nanti saye update lagi pasal auni n aimi...

slamat b'cuti semua..

terutama bebudak kimia yg baru jer merasa cuti smlm.. huhu

saye tak boleh enjoy2 cuti nie..

kena buat model, run model kat skolah..

lepas tue buat ROS pulak..

rancangan orientasi sekolah..

m.a.l.a.s okay.. huhu

tak pelah itu saje..

bubye semua.. take care..  ;)


08 May 2010

EVERYTHING MOM


How did you find the energy, Mom
To do all the things you did,
To be teacher, nurse and counselor
To me, when I was a kid.



How did you do it all, Mom,
Be a chauffeur, cook and friend,
Yet find time to be a playmate,
I just can’t comprehend.



I see now it was love, Mom
That made you come whenever I'd call,
Your inexhaustible love, Mom
And I thank you for it all.

HAPPY MOTHER'S DAY MAK  ;)
LOVE U  ;)


PN. HAJAH HALIMAH BT SIDEK  :)

01 May 2010

~ g.u.m.b.i.r.a ~


syukur alhamdulilah ...
along selamat melahirkan baby lagi smalam..
hehe.. my second niece..
girl again.. 
bila la nak dapat keturunan lelaki nie..
adik beradik saye pun semua perempuan jugak..
tapi tak pelah.. okay lah tue..
syukur sesangat..
apa yang penting..
baby sihat macam ibu dia.. huhu
30/04/2010 baby born..
auni pulak 18/04/2008..
waaa nanti boleh celebrate besday sesame.. 
meriah lah rumah cuti sem kali nie..
along bersalin kat kuantan.. conok nyee..
ooo yeah.. weeewweee ;)

nak tunjuk pic baby nie..
baru dapat arini..
MMS from my mom n dad..
yg excited mnimang cucu kedua..
hehehe... ;)


comey nye die tido.. can't wait to hold her.. ;)


nama.. dlm perancangan aisya batrisyia safira.. 
tapi tak tau lah kalau along nak tukar lain..
dah comel nama tue..
tak yah tukar lah along.. ngee~~


ehh.. tetibe ade auni.. hehe
nie my 1st niece.. auni nayli syazwina..
cian auni dah jadi kakak..
tak boleh nak manja2 ngan ibu n ayah dah..
ngan cik na, cik yah n acik jer boleh..

cayang auni n aisya.. 
lurve.. love.. luv.. u olz..
mmmmuuuuaaahhhh...;)

27 March 2010

DOAKU...


Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang


Ya Allah…
Seandainya telah Engkau catatkan…
Dia milikku tercipta buatku…
Satukanlah hatinya dengan hatiku…
Titipkanlah kebahagiaan antara kami…
Agar kemesraan itu abadi…



Ya Allah…
Ya Tuhanku yang Maha Mengasihani…
Seringkanlah kami melayari hidup ini…
Ketepian yang sejahtera dan abadi…
Maka jodohkanlah kami…



Tetapi Ya Allah…
Seandainya telah Engkau takdirkan
Dia bukan milikku…
Bawalah dia jauh daripada pandanganku…
Luputkanlah dia dari ingatanku…
Dan periharalah aku dari kekecewaan…



Ya Allah ya Tuhanku yang Maha Mengerti…
Berikanlah aku kekuatan…
Menolak bayangannya jauh ke dada langit…
Hilang bersama senja yang merah…
Agarku sentiasa tenang…
Walaupun tanpa bersama dengannya…



Ya Allah yang tercinta…
Pasrahkanlah aku dengan takdir-Mu…

Sesungguhnya apa yang telah Engkau takdirkan
Adalah yang terbaik untukku…
Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui…
Segala yang terbaik buat hamba-Mu ini…



Ya Allah…
Cukuplah Engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku…
Di dunia dan akhirat…
Dengarkanlah rintihan daripada hamba-Mu yang daif ini…
Jangan Engkau biarkan aku sendirian…
Di dunia ini mahupun di akhirat…
Menjuruskan aku ke arah kamaksiatan dan kemungkaran…
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman…
Agar aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup…
Ke jalan yang Engkau redhai…
Dan kurniakanlah kepadaku keturunan yang soleh dan solehah…



Ya Allah…
Berikanlah kami kebahagiaan di dunia dan akhirat…
Dan periharalah kami dari azab api Neraka…



Amin…amin…Ya rabbal ‘aalamin.



08 March 2010

~eppy besday my dear ily~



It’s your birthday time again;
It’s true; there’s no denying,
Another year has come and gone;
You know that I’m not lying.

I want to recall
The adventures we've had,
The friendship we've shared
Through the good times and bad.

We've grown up together
For twenty-two years,
Through dreams and through happiness
Through laughter and through tears.

We dreamed of great riches,
We welcomed good luck
And chocolate ice cream
From the good humor truck.

Our conversations on the phone,
Exchanging both our thrills.
You know I often wonder
How we ever paid those bills!!

So for you, the birthday person,
Here’s what I want to say:
I hope this birthday’s the best one yet,
In every delightful way.

So happy birthday to you.
Have lots of birthday fun!
May your birthday wishes all come true,
Even if you have a ton..hehe ;)






Laili Syirwan Serhind Bt Hassan


february...;)

hmmm...lme suda xmnulis kat cni..
sudah kekok nak karang2 ayat..huhu
february...
yang HOT...
sudah seminggu berlalu...
ramai betul my frens yang mnyambut besday bulan lepas..
yang pasti agak pening dan kalut jugak memikirkan gifts utk diorang nie..
hehehehehe...
dan jugak surprise party yg of course akan diingati smpai bila2..
kalau tak ingat, korang kena ingat jugak taw..
penat berlakon taw...hehe..;)
hepy besday la utk korang2 semua...
zam, cik bella, cik didiey, arix dan cik lieza...;)


ZAM...5/2/1988


CIK BELLA...9/2/1988


CIK DIDIEY...18/2/1988


ARIX...22/2/1988


CIK LIEZA...29/2/1988


A friend gives hope
When life is low
A friend's a place
Where you can go
A friend is honest
A friend is true
A friend is precious
My friend is You

Happy Birthday to YOU
Happy Birthday to YOU
Happy Birthday,
Happy Birthday
Happy Birthday to YOU !!